ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ.ΟΛΑ ΔΟΝΟΥΝΤΑΙ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Υγεία=Φυσιολογικές Συχνότητες Οργάνων/σε σταθερά ηπιο αλκαλικό εσωτερικο περιβάλλον=καλή Λειτουργία Ενεργειακών Κέντρων και Μεσημβρινών/καλή λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και επικοινωνίας των κυττάρων μεταξύ τους με βιοφωτόνια=ομοιόσταση.Η βάση των ασθενειών ειναι ουσιαστικά η ενεργειακή διαταραχή του οργανισμού  και η βασική αιτία αυτής(σε άλλοτε άλλο βαθμό )είναι τα αρνητικά καταπιεσμένα συναισθήματα συνειδητά και ασυνείδητα που όλοι εχουμε μέσα μας.


«Η γυμναστική ειναι ανώτερη από την ιατρική διότι είναι προτιμότερο να έχει κανείς υγεία,παρά να προσπαθεί να την ανακτήσει και επιφέρει την αρμονία του φυσικού κάλλους που δεν προέρχεται από επίπλαστες μεθόδους."
Σωκρατης, Γοργιας 464 c» 

«Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν την δύναμή τους.»
Σωκράτης

 
Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής.
 Ludwig Wittgenstein, 1889-1951, Αυστριακός φιλόσοφος


Αν το σώμα είναι άρρωστο είναι και η ψυχή άρρωστη και το αντίστροφο.Το σώμα μας είναι ένα αριστουργηματικό έργο τέχνης και πρέπει να του φερόμαστε σωστά.Ασκηθείτε.Οποιαδήποτε άσκηση κάνει καλό.Με οποιαδήποτε άσκηση διαλέξετε με μόνο 30 λεπτά την ημέρα μπορείτε να βελτιωθείτε σε όλα τα επίπεδα.                                                                                                     


Η άσκηση βοηθά στην αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος και στην έκκριση ενδορφινών
Στην άσκηση εκρίνονται ενδορφίνες και πιθανότατα έτσι η άσκηση επηρεάζει τη διάθεση:Oι ενδορφίνες είναι νευροδιαβιβαστές που περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και την επινεφρίνη. Είναι φυσικά οπιοειδή(οι ενδορφίνες) που ενεργούν στη μείωση του πόνου και έχει βρεθεί ότι συνδέονται με συναισθήματα ευεξίας και ευφορίας.Τα επίπεδα ενδορφινών μετά από άσκηση αυξάνονται, προκαλώντας θετική αλλαγή διάθεσης και  ψυχική ευεξία.    
     
  Με την άσκηση εκκρίνονται προσταγλαδίνες, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα βοηθούν τα αγγεία να ανοίγουν με συνέπεια να μικραίνει ο κίνδυνος για τη δημιουργία θρομβώσεων στα αιμοφόρα αγγεία.Ετσι ελαττώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ψευδαίσθηση του κονφορμισμού

Στον σημερινό Δυτικό άνθρωπο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός (μέσα μετακίνησης, οικιακός εξοπλισμός, εύκολη προμήθεια τροφής κ.λπ.) του έχει εξασφαλίσει την επιβίωση και την κάλυψη των αναγκών του χωρίς ιδιαίτερη σωματική καταπόνηση. Η παγίδα αυτή που επιτρέπει την αποφυγή της καθημερινής μυϊκής άσκησης έχει ασφαλώς σαν άμεση συνέπεια την υποβάθμιση του φυσιολογικού ρόλου του μυοσκελετικού συστήματος στον σύγχρονο άνθρωπο και έμμεσα στην πρόκληση παθολογικών καταστάσεων, όπως στο προκείμενο είναι το οστεοπορωτικό σύνδρομο. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση ότι οι πρόοδοι στην φαρμακευτική και την ιατρική θα του προσφέρουν ένα μαγικό χαπάκι που θα του απομακρύνει όλες τις ασθένειες καιθα του λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα υγείας αποφεύγοντας έτσι την άσκηση και γενικότερα οποιαδήποτε προσπάθεια.

  Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα έως και κατά την διάρκεια της εφηβείας (αύξηση των οστών σε μήκος) στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 25 ετών τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα πυκνότητας οστού κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.Αυτό συνεπάγεται λιγότερους τραυματισμούς,λιγότερο κίνδυνο οστεοπώρωσης και γενικά καλύτερη υγεία.                                                                                                                                                                                                          
      Τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν και συγχρόνως δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας από άποψη φυσικής κατάστασης είναι:                                                                                                   

1)Bελτίωση όλων των δεικτών του ενεργειακού σώματος και του συνολικού δείκτη υγείας γενικά

2)Καλή ψυχική υγεία, ευδιαθεσία, μείωση του stress,

3) Σωματική Δύναμη: Είναι η ικανότητα του μυϊκού-σκελετικού μας συστήματος να επιτελεί οποιοδήποτε είδος έργου π.χ. μετακίνηση κάποιου αντικειμένου ,η κάποιου είδος εργασίας της καθημερινότητάς μας με μια σχετική ευκολία.

 4)Όπως είπαμε και πιο  πάνω με την άσκηση υπάρχει γενική  βελτίωση των δεικτών υγείας όπως χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, οστικής πυκνότητας κλπ.

5)Aπώλεια βάρους , απώλεια του σωματικού λίπους.Eδώ πρέπει να ξέρουμε ό,τι για να χάσουμε κιλά πρέπει να το συνδυάσουμε και με αλκαλική διατροφή.Οσο πιο όξινος είναι ο οργανισμός τόσο πιο δύσκολα χάνεται λίπος.Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός για να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα(καρδιά,πνευμόνια,εγκέφαλο) αποθηκεύει τοξικές ουσίες στα λιποκύτταρα.           

 Αναλυτικότερα:Επίδραση και οφέλη της άσκησης για την υγεία μας:                                                                                                                                             

 1/Καρδιά: Δυναμώνει το  μυοκάρδιο και έτσι μεταφέρονται  μεγαλύτερες ποσότητες αίματος και οξυγόνου σε όλων των ειδών τους μύες για να γίνουν οι διάφορες λειτουργίες     

2/Αίμα: Με την άσκηση τα αγγεία γίνονται πιο ελαστικά και μειώνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.Επίσης  αυξάνει η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης με συνέπεια  περισσότερο οξυγόνο  στους μύες προκειμένου να λειτουργήσουν.Επίσης πιο αποτελεσματική απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα , του γαλακτικού οξέως και των τοξινών καθώς και προϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό μας.

 3/Πνεύμονες: Υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου με αποτέλεσμα καλύτερη οξυγόνωση των ιστών.Εισπνέουμε και εκπνέουμε επίσης πιο δυνατά   διώχνοντας έτσι   περισσότερες άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό μας γιατί η εισπνοή είναι παθητική διαδικασία ενώ η εκπνοή ενεργητική .                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
 4/ Άμυνα του οργανισμού: Αυξάνεται ο αριθμός των λευκοκυττάρων ενισχύεται έτσι  ο  μηχανισμός που καταπολεμά τα μικρόβια και τις διάφορες λοιμώξεις    

5/Μύες: Οι μύες γίνονται πιο δυνατοί, και με τη σειρά τους στηρίζουν πιο σωστά τον σκελετό  και κάνουν την καθημερινότητα μας πιο εύκολη.Δυνατοί μύες σημαίνει επίσης και μεγαλύτερο αριθμό μιτοχονδρίων και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας και αυξημένο μεταβολισμό.                       
  6/Αρθρώσεις: Βελτιώνεται η ευκαμψία ,η κινητικότητα και η σταθεροποίηση στις αρθρώσεις.Όπως είπαμε στην ενηλικίωση η άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης γιατί  διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα .                                                                                                                                                 

7/  Ασθένειες:  Γενικά οι πιο δραστήριοι άνθρωποι έχουν κατά  χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών όπως διαβήτη και καρκίνου σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν καθιστική ζωή-πολλές μελέτες και έρευνες δείχνουν αυτό.

8/Ψυχολογία Βελτίωση της διάθεσης. Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία και εκκρίνονται χημικές ουσίες  που φέρνουν ευφορία . Μειώνεται το άγχος και παράλληλα αναπτύσεται η ικανότητα  να ανταπεξέρχεται το άτομο στο στρες .Ουσιαστικά η άσκηση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας

                                                                   


   ΑΕΡΟΒΙΚΗ ,ΑΝΑΕΡΟΒΙΚΗ,ΙΣΟΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1)  Αερόβιος σημαίνει «με οξυγόνο» και αναφέρεται στη χρήση οξυγόνου στις διαδικασίες μεταβολισμού και παραγωγής ενέργειας του σώματος.
 
Oφέλη: • Δυνατότερη καρδιά •                                                                                                                                                                 

Αύξηση του συνολικού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων •                                                                                                           

Βελτιωμένη αναπνοή •                                                                                                                                                                             

Βελτιωμένη μυϊκή υγεία •                                                                                                                                                                     

 Απώλεια βάρους: •                                                                                                                                                                                     

 Μείωση κινδύνου για διάφορες ασθένειες •                                                                                                                                   

Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: •                                                                                                                                             

 Βελτιωμένη πνευματική υγεία: •                                                                                                                                                                 

 Αυξημένη αντοχή                                                                                                                                                                                             

  2)Αναερόβιος:  Βελτιώνει τη δύναμη και χτίζει μυϊκή μάζα.Ο πιο συχνός τύπος αναερόβιας άσκησης είναι η άρση βαρών.Το μυικό σύστημα κυβερνάται απο το 3ο τσάκρα.Με την γενική ενδυνάμωση του μυικού συστήματος αυξάνει η αυτοπεποίθηση και η αγάπη στον εαυτό. Πιο ισχυρό μυικό σύστημα συνεπάγεται ισχυρότερη αύρα και γενικότερα ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητκό πεδίο.Σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση κερδίζουμε πολλά στην ενεργειακή ενδυνάμωση του οργανισμού
    

  • Οφέλη αναερόβιας άκησης:                                                                                                                                               

 Αυξημένη δύναμη                                                                                                                                                                                       

 Μειωμένες πιθανότητες για τραυματισμούς που οφείλονται σε αδυναμία των μυών •                                                             

Βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία και αυξημένη HDL-χοληστερόλη («καλή»). •                                                                     

 Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος (σημαντικό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος),                                                                                                                                                                                              

 Μείωση του κίνδυνο οστεοπόρωσης                                                                                                                                                

Βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας 
 
γ)Ισοτονική άσκηση: Είναι αερόβια, κατά την οποία κινούνται όλοι οι μυς του σώματος, προσλαμβάνεται περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες που μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς.Έτσι βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία και αυξάνεται η αντοχή του ατόμου. Τέτοιες ασκήσεις έχουμε σε ατομικά αθλήματα όπως βάδισμα, ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι,η στα ομαδικά αθλήματα  όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις.                                                                                                                                                                                               

δ)Ισομετρική άσκηση.Η ισομετρική άσκηση είναι αναερόβια, δηλαδή είναι στατική άσκηση και δεν προσλαμβάνεται περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες. Τέτοια άσκηση είναι η άρση βαρών, τα ελατήρια και άλλες. Η ισομετρική άσκηση ενισχύει και δυναμώνει τις αρθρώσεις και τους μεγάλους κυρίως μυς του σώματος.Γενικά θέλει προσοχή γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση ενώ το αίμα οξυγονώνεται δύσκολα. 
Ουσιαστικά στην ισοτονική άσκηση υπάρχει ρυθμική κίνηση ενώ στην ισομετρική όχι.

                                                                                                                                                                                                            Φυσική κατάσταση και καθημερινότητα   Μόνο ένα δυνατό σώμα μπορεί να υποστηρίξει την ενέργεια.Φυσική κατάσταση είναι ανάλογα και με την ηλικία.Για παράδειγμα θα πούμε ό,τι έχει φυσική κατάσταση ένας 20χρονος  όταν τρέχοντας (σε ρυθμό joking) στο διάδρομο για 20λεπτά δεν ανεβάζει καρδιακούς παλμούς πάνω απο 80-85.                                                                                                                                

«Η καλή φυσική κατάστασηείναι η βάση μιας δυναμικής και παραγωγικής πνευματικής δραστηριότητας.  

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.Στη ζωή προχωράμε ανάλογα πόσο ισχυρό είναι το ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο.Αυτό είναι αποτέλεσμα του πόσο ισχυροί είμαστε σωματικά (1ο στάδιο),πόσο ισχυροί είμαστε ψυχικά(2ο στάδιο) και πόσο ισχυροί είμαστε πνευματικά(3ο στάδιο).Αν είμαστε μόνο δυνατοί σωματικά 
αλλά αδύναμοι ψυχικά(δεν έχει την καρδιά που λένε)είμαστε βασικά αδύναμοι θα χάσουμε.Αν είμαστε δυνατοί σωματικά και ψυχικά αλλά αδύναμοι πνευματικά  θα έχουμε νίκες οι οποίες όμως δεν κρατούν και στο τέλος θα χάσουμε η μπορεί και να κερδίσουμε με μεγάλη δυσκολία(πύρρειος νίκη).Αν είμαστε ισχυροί σωματικά,ψυχικά και πνευματικά είμαστε πάντα οι νικητές.        
Η άσκηση θα μας δυναμώσει σωματικά και ψυχικά.Για να δυναμώσουμε όμως πνευματικά ο καλύτερος τρόπος είναι γιόγκα , διαλογισμός   και ψαλμοί (μάντρα,ρούνων,συλλαβών,γραμμάτων κλπ). Η μόρφωση και το διάβασμα επίσης βοηθάει αλλά το σημαντικό είναι ο εγκέφαλος να είναι <άδειος> και όχι φορτωμένος με πληροφορίες.                                                                                                                                                


-  Το περπάτημα, το τρέξιμο, η άσκηση σε γυμναστήρια,η άσκηση με αντιστάσεις και γενικά οποιουδήποτε είδους άσκηση κάνει καλό-επίσης  ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ασκήσεις κινητικότητας και ισορροπίας και  τεχνικές χαλάρωσης και αναπνευστικές ασκήσεις-  και γενικά οποιουδήποτε είδους άσκηση κάνει καλό.                                       

-Είναι σημαντικό να φτάσουμε τον εαυτό μας σε  ένα επίπεδο που κάθε μέρα να κάνουμε κάτι

.                                  
                                                             https://youtu.be/Aj_5SGdx7Xk
                                                     
                                                               ΑΝΑΠΝΟΗ και ΑΣΚΗΣΗ


     Η σωστή αναπνοή είναι ένας από τουςαπλούστερους τρόπους για να ελέγχει κανείς το άγχος του, την ένταση των μυών του και να επιτυγχάνει τη χαλάρωση.Όταν είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, τότε η αναπνοή είναι απαλή, βαθιά και ρυθμική.Όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση και ένταση, τότε η αναπνοή είναι πιο σύντομη .Οτιδήποτε νοιώθουμε ανταποκρίνεται στην αναπνοή.

Αναλυτικότερα:


Με την άσκηση το άτομο αποκτά καλύτερη σχέση με το σώμα του,τη δύναμη του και ουσιαστικά την βιοενέργεια του με συνέπεια να μειώνεται το στρέςς και να αυξάνει η αυτοπεποίθηση του.Καθημερινά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευκολία.                                                                              

 Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η διάρκεια σε βάθος χρόνου δηλαδή η θέληση να πολεμήσουμε τον αδύναμο εαυτό μας. Η σωματική άσκηση βελτιώνει τα πάντα ποιότητα ύπνου,ψυχική διάθεση,απώλεια σωματικού βάρους ,απαλλαγή απο βλαβερές συνήθειες (π.χ.κάπνισμα,αλκοόλ)ευφυία κλπ.Ψυχολογικές παλινδρομήσεις,φοβίες και ανασφάλειες γίνονται πιο εύκολο να αντιμετωπισθούν και να νικηθούν.


Η επιλογή της άσκησης μπορεί να φαντάζει κάτι το εύκολο, πρέπει όμως να
γίνεται με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή. Συνεπώς:

  • Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη διάθεση της ημέρας. Σε άτομα εντελώς αγύμναστα θα πρέπει η επιβάρυνση να γίνεται σταδιακά και με επίβλεψη ειδικού.
  •  Στο ξεκίνημα η συχνότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 φ./εβδομάδα.Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε τον οργανισμό μας σε ένα σημείο που σχεδόν κάθε ημέρα να κάνουμε κάτι.
  • Πάντα αρχικά  προθέρμανση, χαλαρό τρέξιμο, διατάσεις για τέντωμα των μυών, γενικές ασκήσεις.
  • Ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια. Η δίψα σημαίνει πως ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από υγρά. Κατανάλωση μικρών ποσοτήτων υγρών ανά 20 λεπτά.
  •  Απαγορεύεται άσκηση μετά απο γεύμα τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά.
  • Σωστή αναπνοή. Εισπνοή από το στόμα πάρα από τη μύτη κατά τη διάρκεια της άσκησης.Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναπνοής για να διατηρηθεί η άσκηση για περισσότερο χρόνο π.χ. εισπνοή-εκπνοή απο στόμα/2 εισπνοές απο μύτη 2 εκπνοές απο στόμα κλπ.

                                                            https://youtu.be/VUSIVuXiWUo

                                                            https://youtu.be/xKxFkQpUh-Q