ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

https://youtu.be/2jbLyITT0Wo

Ο Διαλογισμός είναι μια πανάρχαια, διαχρονική και πανανθρώπινη τέχνη του πνεύματος και της ύπαρξης.Βιώνεται ως μια απεριόριστη και βαθύτατη κατάσταση ηρεμίας, γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας και ειρήνης.

Βασικά είναι το <άδειασμα του νου>,  των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αλλά και αυτό το ίδιο το άδειασμα είναι μέρος του Διαλογισμού.

Με τον  Διαλογισμό ανανεώνουμε την προσωπική μας ενέργεια, αδειάζουμε από καθετί περιττό και ξαναγεμίζουμε με νέα, θετική και ζωτική ενέργεια, και δύναμη. 

 Με τον  Διαλογισμό ερχόμαστε στο κέντρο του αληθινού εαυτού και δεν μένουμε στην περιφέρεια του εξωτερικού κόσμου στην οποία κατασπαταλάμε συνεχώς τις σκέψεις, την ενέργεια και το χρόνο μας δίχως ουσιαστική επίγνωση και δίχως συνειδητό σκοπό.


Η Σιωπή , Το Φως , Η Αγάπη =Η Ενέργεια μου και πως να την εκφράσω χρησιμοποιήσω και διατηρήσω είναι Διαλογισμός. 

Επιπλέον η παρατήρηση, η αυτοπαρατήρηση και η αυτογνωσία είναι καταστάσεις του Διαλογισμού.Βασικά είναι το να χαλαρώνεις,να  αφήνεσαι, να εμπιστεύεσαι, να δέχεσαι, να ανοίγεσαι.

Υπάρχουν πολλά είδη και τεχνικές διαλογισμού.

Υπάρχουν 2 βασικά στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι η χαλάρωση και η συγκέντρωση του νου. Το δεύτερο στάδιο είναι η δημιουργία της διπλής προσοχής, το να παρατηρούμε ταυτόχρονα δηλαδή τον εαυτό μας που παρατηρεί.


 Το κλειδί για την απόλυτη χαλάρωση είναι ο έλεγχος της αναπνοής, η οποία πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Επόμενο βήμα μετά τη σωματική χαλάρωση και πριν την εστίαση του νου είναι η χαλάρωσή του μέσα απο το <άδειασμα>των σκέψεων μας-ο λεγόμενος διαλογισμός του κενού.Αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί το μυαλό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας στο να προχωρήσουμε και να φωτιστούμε.Ο εγκέφαλος,μήνιγγες κλπ. σφίγγονται-όσο πιο πολύ σφιγγόμαστε τόσο πιο πολύ σκεφτόμαστε.Το να καθήσουμε 10 min. χωρίς να σκεφτόμαστε-να αφήνουμε τις σκέψεις να περνάνε <όπως τα σύννεφα> ακούγεται εύκολο είναι όμως πολύ δύσκολο.Πόσο μάλλον 20-30 min. 

Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.Υπάρχουν 2 βασικοί κανόνες στον διαλογισμό:α)Ο πρώτος είναι ο,τι είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα αντικείμενο και ο δεύτερος είναι ο,τι ενώ παρατηρούμε π.χ. την αναπνοή μας παρατηρούμε ταυτόχρονα και εμάς που παρατηρούμε

Ο πιο απλός διαλογισμός είναι να παρατηρούμε την αναπνοή μας

https://youtu.be/PaU0aIyWPlEhttps://youtu.be/PaU0aIyWPlE











how-to-meditate.org/

https://youtu.be/8SN2Dw8f88E

https://youtu.be/jYFgXpkKQuE

liveanddare.com/types-of-meditation/

www.sahajayoga.gr/en/διαλογισμός/μάθετε-πώς-να-κάνετε-διαλογισμό.html

www.vita.gr/mindandbody/alternative/.../dialogismos-to-farmako-gia-kathe-noso/