ΑΝΑΠΝΟΗ







Η αναπνοή είναι η βάση της ζωής και είναι το πρώτο πράγμα που μπλοκάρεται

όταν σφιγγόμαστε ως παιδιά λόγω φόβου.(και αργότερα το αναπαράγουμε ως 

ενήλικοι).Με την αναπνοή γεμίζουμε ενέργεια (εισπνοή)και αποτοξινώμαστε(με την εκπνοή).Η εκπνοή είναι ενεργητική και είναι πιο σημαντική απο την εισπνοή που είναι παθητική.                    

  Θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά στην φυσιολογία και χρονισμό  της αναπνοής κάτι που κάποιος μπορεί να το διαβάσει σε πολλά ιατρικά sites η σε οποιαδήποτε βιβλίο ιατρικής φυσιολογίας , θα πώ δυό λόγια όμως για την σημασία της έλευθερης βαθειάς αναπνοής για την παθογένεια των ψυχολογικών προβλημάτων και ασθενειών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν οτι αναπνέουν.Στην πραγματικότητα αναπνέουν επιφανειακά η τόσο για να παραμείνουν στη ζωή.Δεν το καταλαβαίνουν όμως γιατί όλα αυτά είναι ασυνείδητα.Η ρηχή και επιφανειακή αναπνοή συνδυάζεται με τα διάφορα προβλήματα ψυχολογικά η σωματικά.(Στην πραγματικότητα βέβαια το σώμα και η ψυχή είναι διαφορετικές ενεργειακές καταστάσεις που υπακούνε στούς ίδιους νόμους).      

Οταν σφίγγονται τα πνευμόνια μας λογω φόβου και ελαττώνεται η  πρόσληψη ενέργειας και οξυγόνου τόσο πιο θλιμμένοι είμαστε.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι άρρωστος και να μην έχει μπλοκαρισμένη αναπνοή.Όμως και το αντίστροφο είναι αλήθεια:

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι πραγματικά υγιής(με την ευρύτερη έννοια του όρου) και  να έχει μπλοκαρισμένη αναπνοή.     


Είναι αυτό που πρέπει να απελευθερώσουμε αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι,δυνατοί και ικανοποιημένοι.

  Εδώ πρέπει να δούμε  το εξής:Ποιό είναι αλήθεια το πρώτο συναίσθημα που έχει κάποιος όταν αρχίσει να αναπνέει πιο βαθιά και πιο ελεύθερα;                                                                                              Είναι τρόμος.Τρόμος ότι θα πεθάνει,οτι θα χάσει τον έλεγχο κλπ.Αυτό βέβαια που τρομοκρατεί κάποιον στην πραγματικότητα είναι ότι με την αναπνοή ενεργοποιούνται οι επιθετικές(πρώτα) και οι ερωτικές (μετά) ενορμήσεις του τις οποίες κάποιος τις φοβάται επειδή θεωρεί ότι δεν θα τις αντέξει.Η αναπνοή που τρομοκρατεί είναι η ελεύθερη βαθειά σπλαχνική αναπνοή με το στόμα.Τα παιδιά αναπνέουν με το στόμα. Αυτού του είδους η αναπνοή χρησιμοποιείται σε αρκετές σωματικές Ραιχικές η σωματικά επικεντρωμένη Gestault θεραπεία για έκφραση συναισθημάτων.Απο προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι η επικέντρωση στην αναπνοή σε συνδυασμό με κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην σωματικά επικεντρωμένη Gestault θεραπεία είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να πάει κάποιος στο ασυνείδητο του και να πάρει απαντήσεις.                                        


Μέ την μύτη έχουμε πιο πολύ  έλεγχο χρειάζεται όμως και αυτή η αναπνοή για άλλες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έλεγχο .

Υπάρχουν πάρα  πολλές τεχνικές και ασκήσεις αναπνοής.Ένας τομέας είναι η 

γιόγκα.Οι αναπνοές στην γιόγκα είναι αναπνοές κυρίως για προσωπική ανάπτυξη και φώτιση μύτη-μύτη η μύτη-στόμα η διάφοροι συνδυασμοί αυτών.

                                                                                                                                       

ο



Βασικές  αναπνοές στη γιόγκα:


1 Πλήρης γιόγκικη αναπνοή

2 Αναπνοή της φωτιάς

 3 Αναπνοή εναλασσόμενου ρουθουνιού

4 Η αναπνοή του 3ου τσάκρα

Mερικά sites για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.yogajournal.com/yoga.../importance-breath...
https://www.yogajournal.com/practice/healing-breath

https://www.doyogawithme.com/yoga_breathing

www.livestrong.com › Sports and Fitness

https://www.doyouyoga.com/the-7-best-yoga-breathing.

https://www.yogajournal.com/poses/types/pranayama

bhavanayoga.com/el/2013/06/09/15-benefits-of-long-deep-breathing/

www.esoterica.gr/articles/eastern/yog_an/yog_an.htm

https://www.youtube.com/watch?v=yoF0fF86AuM

ready4yoga.blogspot.com/2010/04/yoga-pranayamas.html